תזונה להריון
מה בריא לאכול בהריון ?
מה אסור לאכול בהריון
המזון שאת אוכלת מתפרק במערכת העיכול, נכנס לזרם הדם ומספק לעובר דרך השליה וחבל הטבור חומרי תזונה ועוד
חשיבות התזונה בהריון
המזון בתקופת ההיריון מספק לעובר חומרים חיוניים להתפתחותו ולבריאותו, אבות המזון, ויטמינים , מינרלים ועוד
תזונה בריאה חשובה מאוד גם לבריאות האישה בזמן ההיריון ולאחר הלידה בכדי למנוע בעיות שונות
ובניהן הפרעות כגון סוכרת הריון, המוגלובין נמוך, מחסור בוויטמין B12, עצירות ,
כמו כן, חולשה מוגזמת, תכיפות שתן בהריון , נשירת שיער ועוד
תזונה נכונה בהריון תומכת באיזון הורמונאלי, ובעיקר בעידוד ההורמון פרוגסטרון.
לאכול בריא בהריון מה זה אומר ?
מה בריא לאכול בהריון
מה חשוב לאכול בהריון ?
חלבונים
חלבון נחוץ לגדילת העובר ובריאותו , חשוב לשלב חלבון מן החי כגון ביצה, עוף, בקר דגים
וחלבון מן הצומח כגון שעועית, וחומוס
פחמימות מלאות
מומלץ לאכול לחם מחיטה מלאה או כוסמין בוקר וערב, דגנים מלאים יעילים לאספקת אנרגיה בצורה מאוזנת ותמוך ברמת סוכר תקינה
מה לאכול בשליש ראשון
בכל תקופת ההיריון חשוב להקפיד על הדברים בפסקה הקודמת, אבל בשליש הראשון של ההיריון נכון לשים דגש גם על מזון שעשיר בחומצה פולית
מאכלים עם חומצה פולית:
בשר בקר, ירקות עלים ירוקים טריים ופירות.
סידן להריון
מאכלים עשירים בסידן כגון מאכלי חלב, שקדים, טחינה, מספקים סידן לגוף שלך ולעובר,
הסידן חשוב לחוזק השרירים, וכמו כן למניעת כאבי גב תחתון בהריון
שליש ראשון מה לא לאכול
לימון בהריון
לימון הוא מזון בריא, אמנם מומלץ שלא לצרוך ממנו בחודשי ההיריון הראשונים,
מכיוון שהוא יכול להחליש את חומצת הקיבה ולהחמיר את הבחילות
איך לאכול נכון בהריון
האם צריך לאכול יותר בהריון ?
התשובה היא: כן ולא !
מה כן : חשוב להגביר את הצריכה של המזון החיוני להריון –
יותר חלבונים, יותר מאכלים עשירים בסידן, ברזל ובחומצה פולית ולתת את תשומת הלב לשתיית מים מספקת.
מה לא: תוספת של עוגות, גלידות, וממתקים למיניהם, אין תועלם לאכול מהם יותר , אדרבא, מוטב להפחית מהם ולמנוע השמנה מיותרת וסיכונים.
פירות וירקות
תרומה חיונית לבריאות האישה ההרה ולעובר
אכילה של פירות וירקות מגוונים חיונית לאורך כל החיים, ובמיוחד במהלך ההיריון.
הם מספקים לאם ולעובר מגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים וחומרים נוגדי חמצון החיוניים להתפתחות תקינה ולבריאות טובה.
יתרונות הבריאותיים העיקריים של צריכת פירות וירקות בהריון:
- מניעת פגמים מולדים: חומצה פולית, המצויה בעיקר בירקות ירוקים כהים, קטניות ופירות הדר, חיונית למניעת פגמים במוח ובעמוד השדרה אצל העובר.
- תמיכה בהתפתחות העובר: ויטמינים מקבוצת B, המצויים בפירות וירקות רבים, חיוניים להתפתחות מערכת העצבים, המוח והדם אצל העובר.
- חיזוק מערכת החיסון: ויטמין C, המצוי בפירות הדר, פירות טרופיים וירקות עליים, חיוני לחיזוק מערכת החיסון של האם והעובר.
- סיוע בעיכול: סיבים תזונתיים, המצויים בעיקר בירקות ופירות, מסייעים במניעת עצירות, תופעה נפוצה בהריון.
- ויסות רמות הסוכר בדם: פירות וירקות מכילים סוכרים טבעיים, אך הם גם עשירים בסיבים תזונתיים המסייעים לוויסות רמות הסוכר בדם, דבר החשוב במיוחד לנשים הסובלות מסוכרת הריון.
- שמירה על משקל תקין: פירות וירקות דלי קלוריות ועשירים בסיבים תזונתיים, מה שמקנה תחושת שובע לאורך זמן ויכול לסייע בשמירה על משקל תקין במהלך ההריון.
- הפחתת הסיכון לסוכרת הריון: מחקרים מראים כי צריכת פירות וירקות קשורה בסיכון מופחת לסוכרת הריון.
- מניעת מחלות כרוניות: אכילת פירות וירקות מגוונים לאורך כל החיים עשויה להפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב, שבץ מוחי וסוגים מסוימים של סרטן.
דוגמאות לפירות וירקות מומלצים בהריון:
- ירקות ירוקים כהים: ברוקולי, כרוב, תרד, חסה, פטרוזיליה.
- פירות הדר: תפוז, אשכולית, קלמנטינה, פומלה.
- פירות יער: תותים, פטל, אוכמניות, ענבים.
- פירות טרופיים: מנגו, קיווי, אננס, פפאיה.
- ירקות כתומים: גזר, בטטה, דלעת, אגס.
- קטניות: עדשים, שעועית, אפונה.
המלצות לצריכת פירות וירקות בהריון:
- מומלץ לאכול לפחות 5 מנות של פירות וירקות ביום.
- חשוב לגוון את צריכת הפירות והירקות ולבחור מקשת רחבה של צבעים.
- רצוי לאכול פירות וירקות טריים ככל האפשר.
- ניתן לשלב פירות וירקות בתזונה במגוון דרכים: בסלטים, שייקים, מרקים, תבשילים, קינוחים ועוד.
- חשוב לשטוף היטב את הפירות והירקות לפני האכילה.
לסיכום:
אכילת פירות וירקות מגוונים חיונית לבריאות האישה ההרה ולעובר.
הם מספקים רכיבים תזונתיים חיוניים התורמים להתפתחות תקינה, מחזקים את מערכת החיסון ומסייעים במניעת מחלות.
שילוב נכון של פירות וירקות בתזונה היומית יתרום רבות לבריאות האם והעובר לאורך כל תקופת ההיריון.
מה לא לאכול בהריון
ישנם מאכלים שעדיף להמעיט או להימנע מהם בתקופה זו
מה טוב לאכול בהריון ומה לא ?
האם מותר לאכול שום בהריון ?
שום מטבעו גורם לירידת לחץ דם מכיוון שהוא מרחיב כלי דם, לכן צריך לנקוט זהירות באכילת שום בהריון,
לחץ דם נמוך בהריון היא תופעה נפוצה ממילא, וצריך להיזהר שלא להחמיר אותה עוד יותר.
חומוס בהריון
חומוס עשיר בחלבון אכילת חומוס בהריון מומלצת בהחלט, חלבון חשוב להתפתחות עוברית ולמנוע היפוגליקמיה בהריון,
כמובן שלא כדאי להפריז בצריכת חומוס, היות והוא גורם להצטברות גזים וגם מכיל שומן במידה משמעותית.
לאכול טחינה בהריון
טחינה מומלצת מאוד בתקופת הריון היות והיא עשירה בסידן ובברזל, ומעניקה תחושת שובע
שוקולד בהריון
מומלץ למעט באכילת שוקולד בזמן ההיריון ועדיך להימנע ממנו כליל !
למה לא טוב לאכול שוקולד בהריון ?
חשוב לדעת:
שוקולד וקקאו מעלים את החומציות בגוף ומעלים את ההורמון אסטרוגן,
מה שיכול להוריד את רמת ההורמון פרוגסטרון ולגרום עקב כך לבעיות שונות כמו הקאות, בחילות, צירים מוקדמים ,
ולא זו בלבד, אלא גם לפטריה בנרתיק
השוקולד מעלה את העצבים … וגורם אי שקט ועצבים בהריון
בשוקולד יש הרבה מאוד סוכר וכולסטרול רע , הוא מרים את רמת הגלוקוז ומעלה את הסיכון לסוכרת הריונית אצל חלק מהנשים.
צריכת שוקולד כרונית בהריון מעלה סיכון לקרישת יתר אצל חלק מהנשים ההרות.
טונה בהריון
דג טונה הוא דם שגדל בים, היות וכך הוא עשיר ביוד, המינרל יוד נחוץ לתפקוד בלוטת התריס שצריכה לעבוד
יותר במרץ בתקופה זו, מעבר לזה הוא עשיר בחלבון ולא משמין.
בנוסף דג טונה מכיל ויטמין B6 היעיל לתמכה בהורמון פרוגסטרון.
ביצה בהריון
האם זה בריא לאכול ביצים בהריון ?
ביצה היא טובה ובריאה בהחלט, ביצה היא חלבון איכותי שמכיל את כל חומצות האמינו, ולכן היא עוד יותר טובה מהרבה מאכלים אחרים שמכילים חלבון.
כמה ביצים לאכול בהריון
ביצים מכילים שומן מן החי, ולכן מומלץ שלא להפריז , במיוחד במקרים של סוכרת היריון, או קרישת יתר של הדם
מומלץ ביצה – עד ביצה וחצי ביום אחד.
כרוב בהריון
צריכת כרוב באופן סדיר לא מומלץ בהיריון, היות והוא יכול להחליש את הפעילות של בלוטת התריס
מותר לאכול תמרים בהריון ?
תמר הוא מזון מזין מאוד, מכיל סוכר ושומן, אנרגיה זמינה לבין הארוחות, תמר הוא תחליף בריא לממתקים,
נשים שסובלות מסכרת הריון חייבות להקפיד על הוראות תזונה קפדניות באשר לרמות הסוכר והפחמימות,
לכן במקרה של סוכרת הריונית – אכילת תמרים , רק בהתאם לייעוץ של דיאטנית.
פיצוחים בהריון
אגוזים, שקדים, בוטנים, גרעיני דלעת – כל אלו מכילים חומרים בריאים כגון אומגה 3, ויטמינים מקבוצת B, סידן, מגנזיום,
שקדים מכילים ברזל , אמנם מומלץ שלא להפריז כיוון שזה עלול לגרום לפצעי בגרות בהריון – אקנה
עוגות בהריון
כמה שפחות עוגות – יותר טוב ! מדוע ? בדרך כלל עוגות מכילות כמויות גדולות של סוכר, וחלק גדול מהן גם קקאו
האם מותר תבלינים בהריון ?
זנגביל בהריון
זנגביל \ ג'ינגר מותר ומומלץ בחודשים הראשונים לשיפור תפקוד הקיבה ומניעת בחילות הריון
פלפל שחור בהריון
פלפל שחור משפר את תהליך העיכול, אם כי מוטב שלא להרבות בצריכתו.
האם מותר לאכול כורכום בהריון
כורכום בריא ואף מומלץ לשיפור העיכול , יעיל לדילול דם באופן טבעי ( לא במקום תרופת מרשם)
קראי עוד על
למאמרים נוספים לחצי – בהריון